De multe ori zgomotele produse de vecinii care își renovează apartamentul pot fi foarte enervante, mai ales când dau găuri cu bormașina sau sapă șanțuri pentru noua instalație electrică. Aceste lucrări pot dura și câteva zile și de cele mai multe ori sunt enervante. Cu toțîi facem renovări, am făcut și eu, poate ai făcut și tu, sau cu siguranță o vei face.

 

    Au voie vecinii să facă asta?

    Desigur că au voie să își renoveze aparamentul, doar că trebuie să respecte programul de liniște stabilit de lege.

 

    Care este programul de liniște stabilit de lege?

    Legea 61/1991 Articolul 2 punctul 26 spune:

"tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;"

    Deci dacă vecinii tăi fac gălăgie cu un scop întemeiat între orele 8:00 și 13:00 și între 14:00 și 22:00, poliția nu îi poate amendă.

 

    Regulamentul blocului

    Poliția nu poate scrie o amendă fără a menționa un articol de lege, deci nu poate amendă o persoană pentru că a incalat regulamentul blocului.

 

    Ce pot patii locatarii care încalcă legea?

    Tot în Legea 61/1991 Articolul 3 punctul C, Găsim că încălcarea articolului 2 punctul 26 se sancționează cu amendă între 500 și 1500 de lei